Žar s posodo za dimljenje Jamestown ”Aldon“

Žar s posodo za dimljenje Jamestown ”Aldon“

Št. art.: 4558565

Iz jekla. Teža: pribl. 24,6 kg. 3-delni. 1 rešetka za žar iz litega železa (glavna posoda), 1 rešetka za žar iz kromiranega jekla (posoda za dimljenje) in 1 rešetka za vzdrževanje toplote. S termometrom na pokrovu in stransko površino. Premičen. Mere: pribl. š 132 x v 118 x g 56 cm.

Deli s prijatelji:

Kompostiranje

01. korak

Ureditev

Kompostišče lahko uredite ob vsakem času, edina izjema je mraz. Najprimernejša je jesen, saj je takrat na vrtu največ odpadkov.

02. korak

Podlaga

Na mestu, kjer želite urediti kompostišče, izkopljite 15 cm zemlje v velikosti predvidenega kompostišča (na primer 1,50 x 1,50 m) in uredite drenažo: pri ilovnatih tleh nasujte plast peska, pri peščenih tleh pa plast ilovice.

03. korak

Sestava

Kup komposta potrebuje toploto, zrak in vlago. Sestavite ga iz več slojev, in sicer tako, da lahko voda odteka in zrak kroži. Spodnji sloj pripravite iz grobih odpadkov (odpadki obrezovanja žive meje, zdrobljeni odpadki obrezovanja drevja itd.), zatem pa izmenično na rahlo dodajte sloje zelenih rastlinskih odpadkov in suhljadi v razmerju 2 : 1.

04. korak

Vmesni sloji

Med te od 20 do 25 cm visoke sloje mešanih odpadkov pride vedno tanki vmesni sloj iz apnenca in živalskega gnoja, ki vsebuje dušik (pozor: le natresite!) – po želji lahko uporabite tudi pospeševalec kompostiranja –, in nato tanek sloj prsti ali lanskega komposta.

05. korak

Zaključek

Kup komposta naj bo navzgor vse ožji in naj ne bo višji od 1,50 m. Na koncu ga prekrijte z zaščitnim slojem listja, slame ali pokošene trave.

06. korak

Prevlažno? Presuho?

Če je kup komposta prevlažen, ne dobi dovolj zraka. Obstaja nevarnost gnitja. Kup komposta je treba prezračiti in premetati. Če je presuh, kompost razvije preveč toplote. Kup komposta tako v sušnem obdobju zalivajte, pri dolgotrajnem deževju pa dodatno pokrijte.

07. korak

Premetavanje

Pri manjših kupih komposta premetavanje ni potrebno. Velike kupe je najbolje premetati zgodaj poleti. Pred tem je kup komposta prezimovališče in leglo številnih koristnih živali. Pri premetavanju material premečite z roba navznoter, iz notranjosti pa navzven.

08. korak

Uporaba

Po devetih mesecih: kompost ima pravo sestavo in ga lahko porazdelite po vrtu. Najboljši čas za to je jesen. Že prej lahko uporabite tako imenovani sveži kompost, ki še ni dokončno razkrojen in vsebuje večje kose ter je še posebej primeren za mulčenje (mulčeni kompost razgrnete le po površini tal).

09. korak

Mreža za sejanje

Kompostno prst lahko dodatno presejete z mrežo. Preostale grobe ostanke lahko vrnete nazaj na kompostišče. Kompostno prst porazdelite po vrtu in jo le na rahlo zagrebite (ne podkopavajte!).

Ne pozabite na

Najem orodja: Mojstrovalci zmorejo vse!

Najem orodja


Mojstrovalci zmorejo vse!

  • Ugodno
  • Enostavno
  • Zanesljivo
Prijavi se na OBI e-novice

Vedno dobro obveščeni

Prijavite se na naše e-novice ter tako nikoli ne zamudite aktualne ponudbe in promocijskih aktivnostih.